Whistleblower-ordning på Frederiksberg (2)

Frederiksberg Rådhus

Frederiksberg RådhusFrederiksberg er som den første danske kommune i færd med at oprette en whistleblower-ordning, hvor kommunens ansatte anonymt kan henvende sig til ledelsen med informationer om hvad de opfatter som lovbrud og misbrug. En whistleblower-ordning skal meldes til til Datatilsynet,

Forslaget til ordningen kommer fra socialdemokraten Katrine Lester, som I avisen Kommunen citeres for at udtale:

”Man hører nogle gange i det offentlige om sager, som ikke nødvendigvis behøver at være kriminelle, men som kan være problematiske. På Frederiksberg har vi for eksempel haft en sag om en daginstitution, hvor konen til institutionens bestyrelsesformand havde rengøringskontrakten. … I sådan et tilfælde ville man som ansat igennem en whistleblower-ordning kunne fortælle, hvad der foregår, og give politikerne mulighed for at agere på det”.

Mens fagforeninger som FOA støtter whistleblower-ordninger støttes de ikke af foreningen af kommunaldirektører. Foreningens formand Chr. Birch, advarer direkte mod angiveri. Han henviser til at kommunerne har andre kontrolmekanismer som er fuldt tilstrækkelige. Også i HK er skepsis. Ifølge Danske Kommuner udtaler arbejdsmiljøkonsulent Niels Jakobsen, at de i HK kender til flere eksempler på medlemmer, der har fået problemer, efter de har afsløret svindel på jobbet.

“Min erfaring er, at det ikke går godt for de medarbejdere, der er gået videre med deres viden. For ikke alle er glade for, at sandheden kommer frem. Jeg har blandt andet oplevet, at vores medlemmer ikke er blevet troet på eller er blevet ugleset på deres arbejdsplads”, fortæller konsulenten til forbundets eget nyhedsbrev.

Niels Jakobsen giver ikke meget for Frederiksberg Kommunes løfte. Hvis sagen ender i retten, eller hvis kollegerne søger aktindsigt, risikerer whistlebloweren at blive afsløret. Niels Jakobsen opfordrer i stedet HK’erne til at gå til deres tillidsrepræsentant, hvis de vil afsløre snyd eller lette hjertet.

Ordningen på På Frederiksberg vil sandsynligvis udelukkende omhandle forhold, der er omfattet af straffeloven. Men det er der endnu ikke taget politisk stilling til – ligesom det ikke er besluttet, hvordan man skal håndtere spørgsmål om aktindsigt.

”Det er klart, at der ikke er meget beskyttelse i det, hvis man bagefter kan søge aktindsigt og finde ud af, hvem der er gået til kommunen med sin viden. Så der er nogle juridiske problemer, vi skal arbejde videre med,” siger Katrine Lester.

Hun understreger, at det ikke er meningen at bruge ordningen til at drive klapjagt på hjemmehjælpere, der snyder sig til en rygepause.

Sagen blev i dag også dækket af P4 Københavns radio

http://www.dr.dk/Regioner/Kbh/Nyheder/Frederiksberg/2011/01/11/110952.htm