Kan vi tåle at miste villaerne på Rahbeks Alle

Schinkel – er det et navn, der siger os noget i dag?

Måske Berlinrejsende er stødt på navnet – når de overskred tærsklen til Altes Museum ude på Museumsøen i hjertet af Berlin? Museet er sammen med blandt andet Jellingstenene, Den kinesiske Mur sat på Unescos Verdensarv liste. Og det er det, fordi Museet er en imponerende bygning, opført i begyndelsen af 1820,erne af den tyske kejsertids store arkitekt Karl Friedrich Schinkel og museet udgør et højdepunkt i hans karriere som arkitekt.

Frederiksberg er berømt for sine mange interessante villakvarterer, og her er vi tilmed så privilegerede, at vi kan fremvise to Schinkel-villaer, inspireret af den arkitekturskole i Berlin, som den ovenfor nævnte arkitekt Karl Friedrich Schinkel i 1800-tallets første halvdel, havde dannet.

På Rahbeks Alle nr. 17 og 19 kan man få syn for sagn. Der ligger de to villaer. De er opført i begyndelsen af 1850,erne, holdt i den karakteristiske neoklassicistiske Schinkel-stil.

Begge er de løbende blevet holdt i en sådan stand, at 2 børneinstitutioner stadig holder til der. Og i hvert fald den ene af de to villaer er indvendigt særdeles velbevaret.  

Oprindeligt blev de opført som sommervillaer for henholdsvis en bogtrykker Bording og en boghandler Jordan.

Som så mange andre af den tids voksende, københavnske borgerskab satte de pris på at kunne tilbringe sommerhalvåret ude på Frederiksberg i grønne omgivelser.

Bogtrykker Frederik Emanuel Bording og boghandler Heinrich Ludvig Jordan lagde sig med deres valg af en repræsentant fra vort sydlige nabolands berømte Schinkel-arkitektskole i strømmen af den store kreds af borgere og kendisser, som allerede fra 1820-40,erne havde forlagt residensen fra livet indenfor de så kvalmfulde, københavnske volde til Frederiksbergs glæder.

Også siden, i de efterfølgende tiår, valgte andre københavnske borgere at lade kendte navne virkeliggøre deres drømme om at forene æstetik med forbedrede boligforhold.

Arkitekterne J. D. Herholdt- manden bag den berømte, og senere nedrevne villa Tårnborg, og H. Wolff – stod faddere til blandt andet adskillige villaer på det indre Frederiksberg, som selvfølgelig stadig er attraktive boliger!

Disse to danske arkitekter er også lysende repræsentanter for denne nye kunstart inden for villaarkitektur, og de følger dermed i kølvandet på deres berømte tyske kollega, Karl Friedrich Schinkel. Sammen fik de en indflydelse på udviklingen af villaen som bygningstype, som vi i dag nødig ville være foruden.

Frederiksberg kommune blev, på blandt andet denne måde, forvandlet til en oase for mennesker med kærlighed til historien og til kulturværdier.

Fremtiden for de to bevaringsværdige Schinkel-villaer på Rahbeks Allé er imidlertid stadig uvis! Alléens landlige charme og intime atmosfære løfter en flig til den historie, de to villaer fortæller, ind til mennesker, som tænkte og handlede ganske, som vi gør det i dag, når vi søger bort fra byens larm. Fortællingen om de to villaer er en vaskeægte guldalderhistorie, som vi bør værdsætte ved at bevare.

Jævnes villaerne, Rahbeks Allé nr. 17 og 19 med jorden, forsvinder ikke alene de to gamle villahaver, som er en væsentlig del af kvarterets grønne look, men vi vil her i Danmark heller ikke længere kunne præsentere turister, vordende arkitekter, kunstnere, kulturhistorikere, byplanlæggere for den berømte arkitekt Karl Friedrich Schinkels ædle bygningskunst.

KAN VI TÅLE AT MISTE VILLAERNE PÅ RAHBEKS ALLÉ?

Mette Christensen

Danmarks Naturfredningsforening, Frederiksberg