De radikale går frem, men hvor meget?

De radikale (B) spås en markant fremgang ved det kommende kommunevalg på Frederiksberg. Ved valget i 2009 fik de radikale 5,9 % af stemmerne på Frederiksberg. I Lorrys meningsmåling står de til 15,0, mens Altinget forudser B får 13,6 % af stemmerne, hvis der var kommunevalg i disse dage.

At de radikale går frem er nok sikkert, men hvor meget. Ved sidste kommunevalg var B kun 343 stemmer fra at få mandat nr. 2., så der er næppe tvivl om at de mindst får 2 pladser i den nye kommunalbestyrelse.

Det er også interessant, at meningsmålingerne i dag viser, at de radikale ville få 8,7 % af stemmerne ved et nyt folketingsvalg. Til sammenligning stod de radikale i lands-meningsmålingerne ved kommunevalget i november 2009 kun til 4,3. Begge tal er gennemsnit af meningsmålingerne omkring de angivne tidspunkter. Den samme forskel mellem meningsmåling på landsplan og kommunevalg som ved valget i november 2009, ville i dag give de radikale 11,9 %, svarende til 3 pladser i kommunalbestyrelsen.

Den største usikkerhed ved at vurdere antallet af stemmer på B er, hvor mange af dem som stemmer B til folketingsvalget der stemmer på de konservative – borgmester-partiet – ved kommunevalget. Det plejer at være mange. Ved folketingsvalget d. 8. februar 2005 stemte fx 18,8 % af vælgerne på B. Ved kommunevalget i november samme år var det kun 7,9 %. Det ligner meget det samme udgangspunkt i dag da de radikale ved folketingsvalget i 2011 fik 18,7 % af stemmerne på Frederiksberg.

På den anden side vurderes det, at borgmester-parti effekten på Frederiksberg er blevet svækket efter Jørgen Glenthøj har afløst Mads Lebech som konservativ spidskandidat og borgmester.

Valgresultater påvirkes også af hvem partierne stiller op. De radikale har allerede valgt deres kandidater i oktober 2012. Partiet valgte Morten Jung som spidskandidat. Det var han også i 2009, men tabte da med færre personlige stemmer end Lone Loklindt, som dog senere trak sig da hun blev valgt til Folketinget. Morten Jung blev første gang valgt ind i kommunalbestyrelsen i 2005 sammen med Pernille Høxbro (dengang radikal). Han fik i 2009 373 personlige stemmer. Nu er han mere kendt, men er ikke blandt de kendteste medlemmer af kommunalbestyrelsen.

På de følgende pladser på kandidatlisten følger ifølge Frederiksberg Bladet (i den rækkefølge de vil stå på stemmesedlen): Karsten Lauritsen, Anne Louise Willard Eskildsen, David Munis Zepernick, Ruben Kidde, Ann Vilhelmsen, Myong Grøn, Philip Nordstrøm, Louise Packert Andersen, Muhammad Mahbubul Haq og Amir Taghi Baklov. De radikale opstiller sideordnet, så det er alene de personlige stemmer der tæller.

Ingen af kandidaterne er særligt kendte udenfor Det Radikale Venstre. Karsten Lauritsen og Muhammad Haq var dog også opstillet til kommunevalget på Frederiksberg i 2009. David Munis Zepernick var i en periode fra 2009 kommunikationsrådgiver for Frederiksbergs borgmester. I den kommende tid vil flere af dem dog nok markere sig med læserbreve i lokalaviserne.

Vores vurdering er at de radikale får 2 eller 3 valgt. 2 er nok mest sandsynligt men 3 er indenfor rækkevidde. For de valgt 2 kandidater kunne det blive Morten Jung og listens første kvinde (Anne Eskildsen).