Dansk Folkeparti – nærved og næsten igen

Ved kommunevalget i 2005 manglede Dansk Folkeparti 1 (én) stemme i at komme i kommunalbestyrelsen. I 2009 manglede de 62 stemmer. DF kan sagtens ende samme sted igen, som nærved og næsten. Det er sværere for Dansk Folkeparti end for de andre partier at få en plads i kommunalbestyrelsen. Årsagen er at DF ikke er med i noget valgforbund, hvad alle de andre større partier er, dog bortset fra SF ved sidste valg.

Ved kommunevalget i 2009 fik DF 1794 stemmer. Til sammenligning kostede det ”billigste” mandat, (socialdemokratiets 6.mandat) kun 1645 stemmer. De konservatives yderste 12. mandat kostede 1662 stemmer. Det betyder, at hvis DF havde været med i det borgerlige valgforbund ville de have fået 1 valgt og de konservative ville have mistet et. Det ville dog ikke have kostet de konservative noget for de ville have genvundet det 12 mandat fra Socialdemokraterne.

Alt tyder på, at DF heller ikke denne gang bliver inviteret med i det borgerlige tekniske valgforbund. De Radikale vil ikke være i valgforbund med DF og heller ikke de konservative er begejstret for det.

Det betyder, at DF selv skal skaffe de nødvendige mellem 3,7 – 3,8 % af stemmerne som er nødvendige for at de kommer ind. I Lorrys meningsmåling (i januar) stod DF til 3 %, mens Altingets beregnede prognose forudsagde en klar fremgang til 5,6 %, hvilket dog klart er en overvurdering. Men der er ingen tvivl om at bliver tæt.

Det forventes, at partiets formand på Frederiksberg Jette Plesner Dali bliver partiets spidskandidat. Hun er lokalt mest kendt for, at hun har været medlem af de fleste partier i kommunalbestyrelsen og har været kandidat for 2 af dem. I 2005 stillede hun op på Venstres liste og fik 140 personlige stemmer. I perioden 2005 til 2009 var hun 1. suppleant for Venstres Jan E-. Jørgensen. I 1997 stillede hun op til kommunalvalget for Enhedslisten og fik 56 personlige stemmer og var derefter 3. stedfortræder for Thyge Enevoldsen i 4 år. Ved kommunalvalget i 2009 stillede hun så op som nr. 3 (af 3) på Dansk Folkepartis liste og fik 374 personlige stemmer.

Det må anses som 100 % sikkert, at Dansk Folkeparti ved kommunalvalget på Frederiksberg for 0 eller 1 valgt ind i kommunalbestyrelsen. Det mest sandsynlige er nok, at de ikke får nogen valgt, men som det er nævnt kan det blive tæt på, og selvfølgeligt betyder det også, at DF lige præcis får en valgt.