10% er enig i at Borgmesteren er tillidsvækkende

I forlængelse af den undersøgelse af hvem 287 frederiksbergere ville stemme på, hvis der var kommunalvalg i morgen (se https://frederiksbergnyt.dk/cms/2021/01/19/gallup-maaling-for-kommunalvalget-paa-frederiksberg/) spurgte Gallup også de 287 vælgere om deres opfattelse af borgmester Simon Aggesen.

Berlingske tolker målinger positivt for Simon Aggesen og konkluderer, at borgmesterens boligsager ikke har haft negativ betydning for Aggesen. Men det er måske en meget positiv tolkning af resultaterne af undersøgelsen. Hvis man alene ser på de ”rene” tilkendegivelser om den adspurgte er enig eller uenig, ser billedet overvejende negativt ud for borgmesteren, dog bortset for spørgsmålet: ”Han er synlig”, hvor 29 % er enige og kun 14 % uenige.

På spørgsmålet ”Han er en god leder af kommunen” er 13 % enige og 14 % uenige. Hvilket er ret bemærkelsesværdig når 27 % i den samme gruppe vælgere angav, de ville stemme på de konservative. Det er tilsvarende tæt på udsagnene ”Han er vellidt”, hvilket 12 % er enige i og 13 % er uenige, og ”Han sikrer en god kommunal service”, hvor 11 % er enige og 10 % uenige.

Disse tal er interessante, da de delvis kan sammenlignes med en tilsvarende undersøgelse af den tidligere borgmester Jørgen Glenthøj, foretaget for Lorry i 2013. Her lød spørgsmålet: ”Hvordan synes de Jørgen Glenthøj har klaret sig som borgmester”. Her svarede kun 3 % ”Meget dårligt” og 6 % ”Dårligt” (resten enten meget godt, godt eller hverken eller). Denne analysen omfattede 1005 vælgere og blev foretaget af Jysk Analyse.

Målingen synes mindre positiv med hensyn til de mere “personlige” egenskaber hos borgmesteren. På spørgsmålet om ”Han er tillidsvækkende” siger hele 23 % nej (”ikke enig”) og kun 10 % ja (”enig”), og hvis vi tager kategorierne ”Overvejende enig/uenig” med, hælder 41 % mod at være uenig og 37 % mod at være enig.

Kun 9 % er enig i påstanden: ”Han varetager først og fremmest borgernes interesser”, mens 16 % er ”uenig”. Det må siges, at være en bekymrende resultat for en borgmester, der er valgt til netop det det spørges om. Svarene på påstanden ”Han forvalter sin magt på betryggende vis” kan heller ikke siges at være til borgmesterens fordel. Kun 9  % er enig, hele 21 % er ”uenig” og 20 % er ”overvejende uenig”. Trækkes de 30 % af de adspurgte som svarede ”Ved ikke” ud, svarer de 41 % (uenig eller overvejende uenige i påstanden”) til ca. 60 %, som altså enten er uenig eller overvejende uenig at han først og fremmest varetager borgernes interesser.

Borgmesteren falder heldigere ud i påstanden ”Han er visionær”. Her er 13 % enige og kun 9 % uenige. Tages kategorierne ”Overvejende enig/uenig” med, er 37 % mest enige med påstande, mens kun 21 % er mest uenige. Her har dog hele 42 % af de adspurgte sagt ”Ved ikke”.

Med kun 287 adspurgte er undersøgelsen stadig, som vi nævnte i den 1. artikel, ret usikker og den giver ikke mulighed for, at sammenholde hvilke partier de adspurgte ville stemme på, med deres opfattelse af borgesteren. Han har sikkert et bedre omdømme hos dem der stemmer konservativt.