Nu er der gået over 100 dage siden kommunalvalget, og ..

Frederiksberg er blevet en anden. Kommunen er ikke længere en borgerlig højborg med over 110 år uafbrudt konservativt styre. Det må endvidere forventes, at valget får varige konsekvenser for kommunen. Blandt andet fordi de konservative mister ”borgmester-fordelen”, hvilket nok betyder, at kommunalvalgene på Frederiksberg vil komme til at ligne kommunens resultat ved folketings- (og regionsråd)valg , hvor partierne i den grønne koalition har flertal. Ved regionrådsvalget i november fik partierne bag koalitionen således 56,8 % af stemmerne på Frederiksberg.

Dernæst vil Venstre nok tage en større del af de borgerlige stemmer, hvilket også er tendensen ved de andre valg. Venstre har således sidst ved folketingsvalget i 2019 langt større en de konservative.

Og selv om boligmarkedet vil betyde stigende priser for boliger på Frederiksberg (hvilket anses for at styrke de borgerlige partier i kommunen), så vil yderligere byggeri af ungdomsboliger (hvor der kommer over 1.000 inden næste valg) trække den modsatte vej, da der blandt de yngre vælgere (i disse år) er en tendens til at stemme mere på nogle af partierne i den grønne koalition end på blå blok. Hvis den nye flertal får held med at skaffe flere billigere boliger på Frederiksberg, vil det trække i samme retning.

Vi vil i det følgende prøve at samle op på hvad der bl.a. er sket på de 100 dage.

Valget

Det mest centrale ved valget var selvfølgeligt, at flertallet skiftede. Hvor den blå blok (de konservative, venstre m.fl.) ved valget i 2017 vandt med 172 stemmer, tabte de i 2021 med 898 stemmer. Men blå blok vandt faktisk frem på 3 af kommunens 8 valgsteder. Det var bl.a. på valgstedet ved Søerne (det gule område på korte). Den Grønne koalition fik flest stemmer ved Søerne (Enhedslisten og de radikale står godt i området), men den blå blok vandt frem, hvilket stemmer godt med at de borgerlige partier også gik frem i Københavns kommune.

Blå blok gik også frem på valgstedet på Nyelandsvej (Svømmehalskvarteret – grøn/gult på kortet). Også på dette valgsted har den grønne koalition flertal, men blå blok gik altså frem. Det kan måske tilskrives stigende boligpriser, herunder at flere mindre lejligheder er blevet lagt sammen. Antallet af vælgere på valgstedet er faldet siden sidste valg.

Det tredje valgsted, hvor blå blok vandt terræn, var valgstedet på Grundtvigsvej (tidl. på Hollændervej). Dette afstemningsområde er sammen med valgstedet på Rådhusets område, de mest konservative områder på Frederiksberg. Grundtvigsvejens valgområde er markeret med grønt på kortet.

Det er måske overraskende, at den blå blok gik frem i 2 af de valgområder, hvor der inden for de sidste 4 år har været store borger-protester: dels omkring Prins Henriks skole (ombygning af skolen til hotel og boliger) og ved Platanvej (både udbygningsplaner for Lejerbo og lukning/genåbning af og cykelstier på Platanvej).

På valgstedet i Bülowshallen (det rødorange område på kortet) var resultater det samme som sidst, mens den grønne koalition vandt på de resterende 4 valgsteder i kommunen (på Rådhuset, Duevej, Søndermark og Lindevang) i kommunens vestlige og nordlige del.

Valget blev reelt afgjort på den grønne koalition store fremgang på Lindevang og Søndermarken (grå og lyslilla på kortet). Fremgangen på Lindevang kan sandsynligvis forklares ved, at blå blok tabte stemmer på Frederiksberg Boligfond-sagen, da mange af fondens ejendomme ligger i Lindevangs afstemningsområde. Desuden er der i valgområdet (på Flintholm) siden sidste kommunalvalg kommet flere kollegier, og vores meningsmåling viste klart at de 18-29 årige vælgere hælder mod den Grønne Koalition, bl.a. stod Enhedslisten stærkt blandt disse vælgere (se De konservvative og Enhedslisten står stærkest blandt yngre vælgere – Frederiksbergnyt).

Det er til gengæld ikke lejere i Boligfondes ejendomme, der gav den grønne koalition sejren på Søndermark, da der kun er en af fondes ejendomme i området. Det er nok snarere kommunens uheldige ageren i renoveringen af FFB’s ejendomme på Borgmester Fischersvej. Her støttede de radikale aktivt beboerne og Søndermark var det eneste valgsted i kommunen hvor de radikale gik frem.