Der er et år til det næste kommunalvalg og valgkampen er så småt gået i gang. Flere partier har valgt spidskandidater, fx har de radikale lige genvalgt Lone Loklindt. De første aftaler om de kommende valgforbund er også offentliggjort, senest har Nye Borgerlige meddelt de har aftalt valgforbund med de konservative.
Der er også stor fokus på Frederiksberg fra de landsdækkende medier. Spørgsmålet de rejser er, om Borgmesterens boligsag koster de konservative, den magt de har haft over kommunen siden 1909. Det er så interessant, at der nok snart kommer en meningsmåling om hvordan kommunalvalget ville ende, hvis der var valg i dag.
Mens vi venter på det har Frederiksbergnyt.dk set på, hvorledes landstendensen for partierne ville påvirke et kommunalvalg på Frederiksberg. Det har vi gjort ved at sammenligne Berlingskes gennemsnit for meningsmålingerne d. 21. november 2017, med det tilsvarende gennemsnit fra d. 22. november 2020. Vi har dernæst udregnet en ”landstendens-faktor”, som vi så har ganget med valgresultatet i 2017. For ikke at få voldsomme ændringer i mindre partier, til at fortegne billedet, har vi brugt valgforbundene fra sidst mellem en rød/grøn og en blå/sort gruppe.
Der er altså ikke tale om en meningsmåling, men om en beregning af hvorledes en landstendens baseret på meningsmålinger på folketingsniveau ville slå igennem på Frederiksberg. Der er således meget usikkert, men giver måske en strømpil.
Landstendensen peger på at magen skifter, således at det nuværende borgerlige flertal på 13 mandater mod ”den grønne alliances” 12 ændres (efter udvidelsen til 27 pladser) til 13 borgerlige mod 14 til oppositionen (hvortil vi har regnet SF og Å selv om de indgår i det borgerlige budgetforlig). Når man tager hensyn til den forventede udvidelse af kommunalbestyrelsen fra 25 til 27 mandater, ville landstendensen resultere i følgende fordeling (sammenlignet med resultatet i 2017):
Resultat 2017 Efter landstendens
Socialdemokratiet 4 5
Radikale Venstre 3 3
Det konservative Folkeparti 11 11 eller 12
Nye Borgerlige 0 0
SF- Socialistisk Folkeparti 1 3
Liberal Alliance 1 0
Dansk Folkeparti 0 0
Venstre, Danmarks Liberale Parti 1 2 eller 1
Enhedslisten – De Rød-Grønne 3 3
Alternativet 1 0
At dømme efter landstendensen får Liberal Alliance og Alternative meget svært ved igen at få en valgt til kommunalbestyrelsen. På den borgerlige fløj vil der så kun være de konservative og Venstre tilbage. De vil tilsammen kunne opretholde 13 mandater (som så ikke længere er nok til et flertal), spørgsmålet bliver om de konservatives fremgang på landsplan slår igennem, så de får 12 og Venstre kun 1, trods udvidelsen til 27, eller om det i stedet bliver fordel 11 til C og 2 til V.
På den anden fløj tyder landstendensen på at Socialdemokratiet og SF går frem, mens de radikale og Enhedslisten fastholder deres valgte. Alternativet ville så i øvrigt miste deres plads.
Dette er som skrevet, hvorledes landstendensen her et år før valget ville påvirke resultatet ved KV17. Der er ikke nogen tvivl om, at denne tendens påvirker kommunalvalget, men spørgsmålet er hvor meget. Undersøgelser ved KV13 viser fx at ca. 1/3-del af vælgerne ved kommunalvalg stemmer efter ”et landspolitisk fokus”, mens yderligere 10 % har fokus på både lands- og kommunalpolitik når de stemmer (Kilde Jørgen Elklit m.fl.: KV13).
Men uanset hvad ser det ud til at det bliver et meget spændende kommunalvalg på Frederiksberg d. 16. november 2021. Ikke mindst om borgmesterens boligsag og sagen om Frederiksberg Boligfond vil påvirke de konservatives valg negativt.