Frederiksberg Kommunes finansiering forbedres med 166,6 mio. kr. I 2025

Ifølge nyhedsmediet NB-Økonomi ændrer Frederiksberg Kommunes samlede finansiering sig med +166,6 mio.kr. fra 2024 til 2025, et beløb der ca. svarer til det tab af finansiering skattelettelserne efter 2014 betød at kommunen mistede i skatteindtægter. Den markant øgede finansiering kommer dog fra flere kilder:

 Først og fremmest stiger den kommunale indkomstskat med 500 mio. kr. før udligning. Det skyldes ikke alene de skattestigninger kommunalbestyrelsen har vedtaget, det skyldes også at frederiksbbergborgernes samlede skattepligtige indkomst (udskrivning grundlaget) er vokset (med 700 mio. kr.).

Statens bloktilskud til Frederiksberg er efter den seneste aftale mellem regeringen og kommunerne steget med 70,5 mio. kr. I den generelle udligning til andre kommuner, hvor Frederiksberg afleverer en stor del af indtægterne fra kommuneskatten (ca. 30 %) slipper Frederiksberg kommune billigere i 2025 (+34 mio. kr.).

I det komplicerede tilskuds- og udligningssystem er der en lang række andre elementer, der har en positiv eller negativ indflydelse på kommunens finansiering, f.eks. mister Frederiksberg i 2025 9 mio. mere på parkering og 2 mio. i udligning vedrørende indvandrere og efterkommere.

Men samlet set forbedres finansieringen efter NB Økonomi som nævnt med 166,6 mio. kr, Vi venter dog stadig på Frederiksbergs Kommunens egen vurdering efter Indenrigsministeriets offentliggørelse af tallene for kommunernes tilskud og udligning.

Noget andet er så, at kommunernes udgiftsniveau ikke alene afhænger af finansieringen. Det afhænger også af aftalen mellem regeringen og kommunerne om serviceloftet. Her ser Frederiksbergs loft, efter tallene fra NB Økonomi, alene ud til at hæves med 18 mio. kr. Det betyder at Frederiksberg Kommune i 2025 har mindre behov for at trække på kommunens kassebeholdning, og måske også kan spare list op til når kommunen skal købe hospitalsgrunden fra Regionen.