Nu starter budgetdrøftelserne

Nu starter budgetdrøftelserne på Frederiksberg Rådhus og senest søndag er der sikkert indgået et budgetforlig mellem et flertal af partier. Om alle er med er så spørgsmålet.

Oplægget til forhandlingerne er, at Frederiksberg igen i 2025 står over for et vanskeligt budget, hvor det bliver svært at få enderne til at mødes. Det så ellers godt ud efter sidste års budgetforlig, som så ud til at rette op på kommunens økonomi. Dertil kan en aftale mellem regeringen og kommunerne i juni, som gav kommunerne flere penge til et såkaldt velfærdsløft.

Det så før sommerferien ud til at Frederiksberg Kommune kunne hæve den kommunale service med ca. 40 mio. kr. Selv om det stadig ikke ville være et ”velfærdsløft”, da det ikke ville dække de stigende omkostninger til flere ældre, større behov for specialiseret støtte til udsatte børn, unge og voksne, så ville det dog have været en stor hjælp.

Men i juli måned meldte ministeriet så de nye tal for bloktilskud og udligning ud til kommunerne. For Frederiksberg betød det en reduktion på ca. 100 mio. om året, samlet over 5 år på ca. 800 mio. kr. Noget af tabet skyldtes en fejlberegning af ejendomsbeskatningen, som for Frederiksberg betød et tab på over 30 mio. kr. i 2025 og de efterfølgende år.

Da flere kommuner ramtes i ministeriets ændringer i juli gik regeringen med til at kompensere dele af tabene og Frederiksberg Kommune fik derfor tilført ca. 43 mio. kr, som et engangstilskud. Det løser imidlertid ikke kommunens problemer:

For det første var tabet i alt på over 100 mio. kr. årligt, så der manglede stadig over 60 mio. kr. for at få udgifter ig indtægter til at mødes i 2025.

For det andet var det et engangstilskud, så hvis pengene bruges til faste løbende udgifter, skal der bare spares mere i de kommende år. Pengene kan derfor bedst bruges på anlæg eller på andre engangsudgifter.

For det tredje, så vil Frederiksberg ikke kunne bruge alle pengene i 2025, fordi der ikke var luft under de t såkaldte serviceloft, som loftet for hvad kommunen må bruge på drift, og der er heller ikke luft under kommunens anlægsloft.

Det er rammerne for de næste dages forhandling, hvor politikerne blive tvunget til at forholde sig til et sparekatalog udarbejdes af kommunens forvaltning. Som udgangspunkt synes kravet at være besparelser på ca. 60 mio. kr i 2025 stigende til over 100 mio. kr i de efterfølgende år.