Tuborg-Labyrinten bliver ikke fredet, fordi …

Tre konservative medlemmer af kommunalbestyrelsen (Anders Storgaard, Nikolaj Bøgh og Michael Brautsch) har foreslået, at Tuborg-labyrinten på Pile Alle fredes, men området den ligger på er allerede fredet. Det betyder fx, at labyrinten ikke kan fjernes og erstattes af en bygning uden at det godkendes af fredningsnævnet.

Der findes 2 forskellige typer fredninger:

Efter naturbeskyttelsesloven kan man beskytte natur, landskabelige og kulturhistoriske værdier, mens man efter bygningsfredningsloven bl.a. kan frede landskabsartitektoniske værker, begrundet i ”deres fremragende værdi”.

Labyrinten ligger inden for det område der blev fredet i 1960, da Frederiksberg Have og Søndermarken blev fredet efter naturbeskyttelsesloven, Fredningsnævnet gav i 1992 dispensation inden for den oprindelige fredning så labyrinten kunne etableres. Dispensationen blev givet, fordi labyrinten ikke ville stride mod formålet med den oprindelige fredning , som bl.a. siger, at arealerne skal bavares som rekreativt grønt område tilgængeligt for offentligheden.

Fredning efter bygningsfredningsloven er således ikke nødvendig for fx at sikre området mod byggeri. I princippet kunne labyrinten også bygningsfredes, men denne type fredning forudsætter normalt ganske betydelige landartitektoniske værker over 50 år.

Så overskriften på dette opslag kan fuldendes med:

Labyrinten bliver ikke fredet, fordi den allede er fredet.

Miljø- og Trafikudvalget 2022-25 – Udvalgsværelse 1 (frederiksberg.dk) sag 125.