København og Frederiksberg har siden efteråret 2020 langsomt mistet borgere, som er flyttet ud af kommunen. Mens Frederiksberg kommunes folketal steg med 345 i løbet af 2019 er det i løbet af 2020 faldet med 628. Årsagen er en stigende nettofraflytning, som steg fra 340 i 2019 til 1274 i 2020 og et faldende fødselsoverskud, der faldt fra 736 i 2019 til 642 i 2020.
Nu virker et fald i folketallet på 628 måske ikke af så meget, men det har stor økonomisk betydning for kommunen. Frederiksberg kommunes budget for 2021 og 2022 er baseret på en befolkningsprognose, som det allerede nu viser sig at være forkert. Budgettet, vedtaget af et flertal bestående af C, SF, V og Å, er baseret på en fortsat vækst i folketallet og en tilvækst på næsten 5.000 borgere frem til 2030, sammenlignet med 2020. Ud over at det har betydning for fortætningen af byen, så er det også en økonomisk forudsætning for at budgettet hænger sammen. Når folketallet falder mister kommunen ikke bare skatteindtægter, men også bloktilskud fra staten. Sammenlignet med kommunens befolkningsprognose manglede der 754 borgere d. 1.1. 2021.
Selv om det måske lyder utroligt i den tæt bebyggede by Frederiksberg, så kommer der en hel del flere boliger i løbet af de næste år. Der er store udbygningsplaner for By-campus grunden ved Åboulevarden (ca. 700 boliger) og på Hospitalsgrunden (ca. 700 boliger), samt flere mindre planer, som på Kong Georgs Vej (38 boliger) og på Fuglebakkevej (33 boliger). Men også i 2019 blev nye boliger taget i brug, så hvorfor falder folketallet alligevel.
Et godt bud er, at antallet af beboere pr. lejlighed falder, fordi familier med børn flytter ud og familier uden børn overtager boligerne. Langt hovedparten af dem der flytter fra (og til) Frederiksberg er unge, alene unge i 20’erne udgør f.eks. 56 % af dem der flyttede til København i 2019. De erstattes dog næsten lige op af unge, der flytter til.
Men hvis man ser på flytninger for børn under 5, så viser det sig, at der flytter væsentligt flere fra Frederiksberg end det flytter til. Netto fraflytning af børn under 5 år svarer til næsten 60 % af den samlede nettofraflytning. Et godt bud er, at det afspejler børnefamilier, der flytter fra den tæt bebyggede bykerne ud til mere grønne områder, evt. hus med have. Det har børnefamilierne gjort i mange år, men antallet svinger: finanskrisen i 2008 reducerede strømmen, mens Corona-pandemien kan have speeden den op. Nedlukningerne har øget betydningen af grønne områder og natur, samtidigt med at betydningen af transport til og fra arbejde er blevet mindre. Økonomisk kan familierne også have fået bedre råd her 12 år efter krisen, samtidigt med at nogle har vundet på opvurderinger af deres andelsbolig.
Baseret på de seneste faktiske tal, har Danmarks Statistik udarbejdet en prognose for befolkningsudviklingen for Frederiksberg, som viser en tilvækst frem til 2030 på ca. 700, mens kommunens prognose bag budgettet som nævnt regner med en tilvækst på ca. 5.000 borgere. For at kompensere for det ”faldende antal beboere pr. lejlighed”, må der bygges flere lejligheder. Nok flere end der allerede lægges op til i kommuneplanen.