KV17: De største overraskelser

Den største overraskelse ved kommunalvalget var at slutresultatet blev så tæt som der gjorde, hvor blå blok vandt med 172 stemmer. Vi havde dog på Frederiksbergnyt forudset at det ville ende 13-12 og med et tæt løb. Vi havde regnede med, at der var størst chance for at det var blå blok der fik 13. Men i løbet at valgkampen forventede mange nok, at blå bloks skræmmekampagne ville vinde valget for dem. En anden stor overraskelse kom ved konstitueringen efter valget (se http://frederiksbergnyt.dk/index.php/nyheder/kommunalpolitik/223-kv17-nye-politiske-toner-pa-frederiksberg).

 

I den blå blok var den største overraskelse at vælgerne samlede sig om de konservative. Resultatet var tilbagegang fra de andre partier, Venstre, LA og DF. Venstre og DF tabte hver en plads, hvilket for DF betød at de røg helt ud af kommunalbestyrelsen. Det må siges, at være overraskende at kendte folketingspolitikere som Jan E. Jørgensen (V) og Laura Lindahl (LA) ikke fik et bedre valg. Under valgkampen var der lidt kritik af deres dobbeltmandater, hvilket kan have spillet ind på valgresultatet. Jan E. Jørgensen gik dog frem i antallet af personlige stemmer.

 

Blandt de konservative fik borgmesteren tilsyneladende et dårligt personligt valg, hvor han tabte mange personlige stemmer. Men det var sikkert en konsekvens af, at de konservative for første gang tillod plakater og valgpjecer for de øvrige kandidater, som der ved, for første gang, kunne køre en egentlig valgkamp. Det resulterede i et overraskende godt valg for Simon Aggesen, der med over 1600 personlige stemmer lægger billet ind på at blive partiets kronprins. Der var også overraskende gode valg til Alexandra Dessoy og Merete Hildebrandt, der begge var placeret længere nede på listen men sprang rækkefølgen så de blev valgt. Til gengæld var der negative overraskelser for Flemming Brank og Nikolaj Bøgh, der begge var placeret højt på listen (som henholdsvis nr. 4 og 6), men blev valgt på de yderste mandater (nr. 10 og 11), Blandt de konservative kandidater der ikke blev valgt var de lave personlige stemmetal lidt overraskende for den tidligere radikale viceborgmester Morten Jung og den tidligere redaktør for lokalavisen Michael Engelbrecht.

 

I rød blok var der overraskende gode valg til Enhedslisten og de radikale og et overraskende dårligt valg for Socialdemokraterne og SF. Hos Socialdemokraterne fik spidskandidaten Michael Vindfeldt som spidskandidat et dårligt valg. Det var endvidere overraskende at Anja Jensen ikke blev genvalgt, men blev slået af den unge DSU-kandidat Malte Løcke. Hos de Radikale fik Lone Loklindt et overraskende godt valg, når man tager valgkampen i betragtning. Der blev ”kørt” en del på hende for de radikales beslutning om at går i valgforbund med oppositionen. Det blev ikke straffet af vælgerne. Hos de radikale fik Ruben Kidde overraskende mange personlige stemmer.

Enhedslisten gik frem på Frederiksberg, hvilket må siges at være en overraskelse da partiet gik tilbage i København og på landsplan. En tilbagegang for Ø var også ventet, da det var det første kommunalvalg Alternativet stillede op til. Men på Frederiksberg var tilslutningen til Alternativet overraskende lavt med 5,5 %, mod de næsten 10 % partiet fik på Frederiksberg ved sidste folketingsvalg. Hos de alternative var det også lidt overraskende, at det var Mette Brems der blev valgt og ikke spidskandidaten Søren Have. SF gik overraskende markant tilbage på Frederiksberg, mens de gik frem på landsplan. SF mistede ca. 1200 stemmer ift. det forrige kommunalvalg, hvilket svarede til 27 % af partiets stemmer i 2013. Noget af tilbagegangen skyldtes måske, at deres kendte medlem af kommunalbestyrelsen Pernille Frahm ikke genopstillede.