Valgprognose: Valgforbundenes kamp – vinder blå eller bliver Dansk Folkeparti tungen på vægtskålen?

Hvis Dansk Folkeparti vinder en plads i Frederiksberg Kommunalbestyrelse, skal valgets to store valgforbund kæmpe om de resterende 24 pladser. I den nuværende kommunalbestyrelse deler partierne 25 pladser således, at de blå, borgerlige partier har 14 (oprindeligt 12 konservative, 1 Venstre og 1 Radikal Venstre), mens de røde har 11 (oprindeligt Socialdemokraterne 6, SF 4 og Ø 1). Som stemmefordelingen mellem de 2 blokke var ved de sidste valg i 2009 ville et mandat til Dansk Folkeparti været taget fra den blå blok – de konservative 12. mandat.

 

 Det vil normalt være sådan, at der er størst chance for, at det yderste mandat går til det største valgtekniske samarbejde. Derfor er det også mest sandsynligt, at kampen mellem blokkene (hvis Dansk Folkeparti kommer ind) ender med at blå blok vinder 13 pladser mens rød blok får 11.

Men selv om kampen sidst endte 14 blå mod 11 røde, så var det tæt på at ende 13 – 12. Hvis SF havde været i valgforbund med A og Ø (hvad de ikke var fordi de andre partiet ikke ønskede at samarbejde med SF’s spidskandidat), så havde den røde blok kun manglet 95 stemmer i at tage yderligere en plads til 12.

For at resultatet skal ende i det flere af partierne vil opfatte som et skrækscenarie, nemlig 12 pladser til både blå og rød blok, så Dansk Folkeparti bliver tungen på vægtskålen, skal AFØ samlet vinder ca. 1.000 stemmer fra CBVI svarende til 2 procent (set i forhold til valget i 2009).

Det er ikke umuligt, men nok ikke det mest sandsynlige. Meningsmålingerne i andre byer tyder på at SF og Enhedslisten tilsammen, får nogenlunde det samme antal stemmer som sidst. Der er alene tale om, at der sker en omfordeling mellem partierne. Socialdemokratiet ser på landsplan ud til at holde eller næsten holde stemmetallet fra sidst. Men SF’s og Socialdemokraterne kan vinde ekstra stemmer på de konservatives svækkede tiltrækning kommunalt på Frederiksberg. Tilsammen tyder forskellen mellem regionsrådsvalget og det kommunale valg i 2009 på, at partierne dengang afgav ca. 1.600 stemmer til de konservative til kommunalvalget. Så selv om en fordeling 13-11 til fordel for blå blok måske er mest sandsynlig, er en 12 – 12 deling ikke umulig. Det ville være et ønske scenarie for Dansk Folkeparti.