Valgprognose: Blå blok – 4 partier og konservativ svækkelse

Med Dansk Folkeparti inde i Frederiksberg Kommunalbestyrelse skal det borgerlige valgforbund fordele 13 eller 12 pladser mellem de konservative, de radikale, Venstre og Liberal Alliance. Men 13 pladser bliver fordelingen sandsynligvis 8 konservative, 2 radikale, 2 fra Venstre og 1 fra Liberal Alliance. Størst usikkerhed er der nok om Liberal Alliance nu også kommer ind.

Siden kommunalvalget i 2009 er de konservative gået markant tilbage på landsplan. Samtidigt er Frederiksbergs lokale borgmester væsentligt mindre kendt og mindre i landspressen end hans mere markante forgængere Mads Lebech og John Winther. Derfor må det forventes, at der sker en omfordeling blandt de borgerlige, som en konsekvens af de konservatives svækkede tiltrækningskraft. Problemet for de konservative er, at både de radikale og Venstre ikke behøver at gå særligt meget frem i forhold til sidst før de 2 partier begge vinder en yderligere plads i kommunalbestyrelsen. De radikale manglede 342 stemmer og Venstre 608 stemmer. Der er nok svært at forestille sig at de ikke denne gang får de få manglende stemmer.

I meningsmålingerne har Venstre også stået til 2 pladser, så det er nok det mest sandsynlige. Venstre har dog ved alle de seneste kommunalvalg troet, at nu gik de frem, men er hver gang blevet skuffet. Og denne gang kan de miste vælgere til Liberal Alliance. Hvis Venstre også ved dette valg kun får en valgt, burde partiet nok se sig om efter en ny spidskandidat. Men det sker nok ikke. Opsummerende for Venstre: 2 (eller 1) plads.

Modsat Venstre har de radikale i meningsmålingerne stået til at gå frem med 2 til 3 pladser i Frederiksberg Kommunalbestyrelse. Men efter at de andre borgerlige partier i valgkampen har kørt på om de radikale nu også vil holde den indgåede aftale i det borgerlige tekniske valgforbund om, at partierne sammen vil pege på spidskandidaten for det største parti som borgmester, får partiet nok svært ved at få stemmer nok til 3 pladser. Ved det sidste folketingsvalg fik de radikale faktisk 18,8 % af stemmerne på Frederiksberg, hvilket ville svare til 4 mandater. Men valgresultaterne til kommunalvalget og regionsrådsvalget i 2009 tyder på at de radikale dengang måtte afgive en tredjedel af deres stemmer til de konservative ved kommunalvalget. Det ville resultere i 12 %, men det er også nok til 3 pladser. Opsummerende Det Radikale Venstre: 2 (eller 3) pladser.

Liberal Alliance startede valgkampen direkte fra årets budgetforhandlinger med et angreb på de konservative, fordi de ikke satte grundskylden ned. Partiet fik 7 % af stemmerne til det seneste folketingsvalg på Frederiksberg og burde således kunne få en plads i kommunalbestyrelsen. Det er første gang partiet seriøst stiller op til kommunalvalget, så det er ikke muligt at trække på tidligere erfaringer med partiets valgresultat. De usikre meningsmålinger peger på at partiet er på vippen i forhold til at få de ca. 3,7 % af stemmerne som er nødvendige for en plads i kommunalbestyrelsen, når man opstiller i et valgforbund. Opsummerende for Liberal Alliance: 1 (eller 0) indvalgt.

De konservatives ventes at gå tilbage, men spørgsmålet er hvor meget. Meningsmålingerne har været meget dårlige og har haft partiet helt nede på 6 pladser i den kommende kommunalbestyrelsen. Så galt går det næppe, men det er et problem for partiet, at kandidaterne kun er kendt for dem der følger med i lokalpolitik. Og på landsplan er partiets meningsmålinger meget dårlige. Partiet har også mistet en af sine stemmemagneter rejsemanden Stig Elling. I valgkampen har de konservative måske haft held med at spille på det sikre, det vælgerne kender til. Så opsummerende om Det Konservative Folkeparti: 7, 8 eller 9 pladser. Bedømt efter hvor mange de andre borgerlige partiet får valgt ind kunne de ende med 8. Men hvis de radikale får 3 eller den samlede blå blok mister en til den røde blok, så ender de konservative på 7.