Valgprognose: Rød blok – Ø frem og F tilbage

En af de sikre vindere af kommunalvalget på tirsdag er på landsplan Enhedslisten der spås fremgang overalt. Dette sker nok også på Frederiksberg, SF derimod står i prognoserne på landsplan til at blive halveret. Partiet vil også gå tilbage på Frederiksberg. Endelig ser Socialdemokratiet ud til at holde skansen i forhold til valget i 2009, men socialdemokraterne fik sidst den yderste røde plads, så selv om de holder deres andel af stemmerne kan de godt miste en plads på Frederiksberg. Et bud på fordelingen er at Socialdemokraterne i første omgang får 5 pladser og SF og Ø hver 2 og at valgforbundet så yderligere vinder 2 pladser som fordeles til de 2 af de 3 partier der har den største ”rest”, når de første mandater er fordelt. Hvis de 3 ”røde” partiet i forhold til valget i 2009 får taget 1.000 stemmer fra den borgerlige blok, kan resultatet blive 12 pladser tilsammen til rød blok. Det ville så nok være 6 til A og 3 til både F og Ø.

Socialdemokraterne vandt ved kommunalvalget i 2009 6 pladser i kommunalbestyrelsen. De fik det billigste mandat overhovedet, for med 19,7 % af stemmerne kostede det 6. mandat kun 3,3 %, hvor et mandat ellers i princippet svarer til 4 % (med 25 medlemmer af kommunalbestyrelsen). Som de andre partiet vinder socialdemokraterne nok ved, at de kommer til at afgive færre stemmer til de konservative. Ved valgene i 2009 ser det ud til at A afgav 700 stemmer til de konservative til kommunalvalget i forhold til partiets stemmetal til regionsrådsvalget. Desuden er partiets spidskandidat Katrine Lester mere kendt i dag end hun var for 4 år siden. Det gælder faktisk også de fleste andre kandidater på partiets liste, som alle har været mere i medierne siden sidst. Opsummerende for socialdemokraterne: 5 (eller 6) mandater.

SF står som nævnt til en voldsom tilbagegang som mere eller mindre svare til den voldsomme fremgang de havde ved valget i 2009. Halveres partiet på Frederiksberg får de 9,2 % af stemmerne, hvilket svarer til 2 pladser i den kommende kommunalbestyrelse. Spørgsmålet er dog om det går så galt, for det er usikkert hvad den nye kandidat Pernille Frahm betyder for tilbagegangen. Hun tilhører den mere venstreorienterede del af partiet og kan måske mindske tabet til Enhedslisten. Opsummerende for SF: 3 (eller 2) pladser.

Enhedslisten står til fremgang, men allerede i 2009 manglede partiet kun 130 stemmer i at få 2 valgt til kommunalbestyrelsen. I de sidste 4 år har partiet kun været repræsenteret ved veteranen Thyge Enevoldsen, som til gengæld har fået stor lokal pressedækning ved at være den eneste opposition i kommunalbestyrelsen, fordi alle de andre partier i 3 af 4 år har været i budgetforlig med hinanden. Meningsmålingerne på landsplan tyder på at Enhedslisten og SF tilsammen holder det samme stemmeandel som sidst. I 2009 fik de på Frederiksberg 24,7 % tilsammen, så hvis SF kun får 9,2 er der 15,5 % tilbage til Ø. Så markant skifter det måske ikke på Frederiksberg. Lorry’s usikre meningsmåling pegede på at begge partier får 12 procent. Opsummerende for Enhedslisten: 3 (eller 4) mandater.