FK17: De konservative får valgt mellem 7 og10

Det er specielt vanskeligt at vurdere, hvor mange pladser i byrådet de konservative vil få efter den kommende kommunalvalg til november. Det der gør det svært at vurdere er ”borgmestereffekten”. Landstendensen har for de konservative været præget af tilbagegang, selv om partiet har vundet lidt efter det er gået med i regeringen. Det er dog nok tvivlsomt om partiet kan holde niveauet oppe på f.eks. de 4,1 %, som var det C stod til i meningsmålingerne på landsplan ved kommunalvalget i november 2013. Så landstendensen tyder på tilbagegang. Sidst fik de 10 valgt. Vi gætter nu på 8, men resultatet kan ende et sted mellem 7 og 10. Det afhænger især af Glenthøjs ”borgmestertække.

 

Selv om der næppe kan herske tvivl om, at Glenthøj ikke har samme pondus som de tidligere konservative borgmestre John Vinther og Mads Lebech, er der en ikke ubetydelige ”borgmestereffekt” på stemmeafgivningen ved kommunalvalg på Frederiksberg. Ved sidste kommunalvalg gav den måske de konservative 6-7 ekstra pladser i kommunalbestyrelsen (læs mere om borgmestereffekten på Frederiksberg på http://www.frederiksbergnyt.dk/index.php/baggrund/181-borgmestereffekten-pa-frederiksberg).

 

De konservative har også tabt stemmer ved de fleste valg så trenden er for nedadgående også lokalt. Ved John Winthers bedste valg (i 1981) fik C 53 % af stemmerne. Ved Mads Lebecks bedste valg (2001) fik partiet 46 % og ved det sidste valg i 2013 fik C 36 %.

 

Nu er det ikke kun Jørgen Glenthøj som trækker stemmer til de konservative. Ved sidste valg var partiets næststørste ”stemmesluger” Brian Holm, der fik 790 personlige stemmer (mod Glenthøjs 7.956). De konservative har endnu ikke valgt deres kandidatliste, men vi ved at Margit Ørsted ikke stiller op (hun er for øvrigt også skiftet til Venstre) og Mai Mercado stiller næppe op, hvis hun til november stadig er minister. De konservative har dog for vane at præsentere en ny kandidat, der placeres højt på listen. Sidst var det Mai Mercato, næste gang kunne det blive Helle Sjelle, som sammen med Lars Barfoed for nogle år siden fik en stor lejlighed på Frederiksberg. Sjelle er dog nok ikke en stor stemmesluger.

 

Borgmestereffekten afhænger selvfølgelig også af de partier, der afgiver stemmer til borgmesteren. Det er således interessant om Socialdemokraternes nye spidskandidat Michael Vindfeldt er bedre til at ”holde på” de socialdemokratiske vælgere end Katrine Lester, som sidst prøvede at blive borgmester for A. Men det mest interessante bliver dog, om Venstres Jan E. Jørgensen kan ”kapitalisere” sit folketingsmedlemsskab til flere stemmer ved kommunalvalget. På den ene side er han nu langt mere i landsmedierne, på den anden er det tydeligt, at han nu prioriterer kommunalpolitikken på Frederiksberg lavt i forhold til Folketinget. Et af hans slogans ved sidste valg var også ”Stem på en Københavner”, hvilket næppe vinder stemmer blandt vælgere på Frederiksberg.

 

Men som nævnt: det er svært at vurdere, hvor de konservatives stemmetal ender. Samlet set er der nok ingen tvivl om, at de ”blå” partier bevarer flertallet på Frederiksberg, ikke mindst fordi stigende huspriser anses for at favorisere de blå partiers vælgere. Spørgsmålet bliver så hvor afhængige de konservative bliver af partier som Venstre og Liberalt Alliance, der ligger ret langt væk fra den ”socialkonservativisme” de konservative på Frederiksberg, siger de repræsenterer.