En splittet liste C

Kampvalget om spidskandidat-posten i det Konservative Folkeparti på Frederiksberg blev vundet at præsten Michael Brautsch, som fik 70 stemmer mod Nikolaj Bøghs 61. Der var således tale om et tæt valg, som i andre partier (f.eks. Socialdemokratiet) ville have udløst en ”urafstemning” blandt alle medlemmer, ikke kun de fremmødte. Det tætte valg afslører at de konservative er dybt splittet.

Op til valget faldt der også ret hårde bemærkninger de 2 kandidater imellem. I Berlingske citeres Brautsch således for en kritik af Bøgh: ”Valgkampen burde været startet, dagen efter at vi tabte valget. På det tidspunkt skulle man have spurgt sig selv: ’Okay, hvad gør vi?’” Brautsch kritisere Bøgh for, at han ikke havde en plan for det. Bøgh blev til gengæld i Berlingske citeret for, at mener at Brautsch’s kritik tyder på ”at han (Brautsch) er meget politisk uerfaren, og at han ikke helt ved, hvordan kommunalpolitik fungere.”

I valget skulle de fremmødte konservative vælge imellem en erfaren lokalpolitiker (Bøgh), som er blevet beskrevet repræsenterende ”den rigtige frederiksbergkonservatisme”, og en uerfaren (efter 15 måneder i kommunalbestyrelsen) præst kendt fra TV, som flere (med et Poul Schlüter citat) ikke er ”så konservativ, at det gør noget”.

Udslagsgivende for valget var nok, at Brautsch støttedes af næsten alle partiets medlemmer i kommunalbestyrelsen, en gruppe der ifølge Hans Engell i Berlingske mener, at de konservative har brug for fornyelse og tiltrække ikke konservative vælgere. Hans Engell kalder Brautsch et ”eksperiment”, som han dog ikke har stor tiltro til, vil betyde at de konservative genvinder borgmesterposten på Frederiksberg. Ifølge Engell viser kandidatlisten til valget af spidskandidat, at de konservative ikke har været i stand til at tiltrække ”nogle egnede og stærke kandidater”.

Valget forventes at få konsekvenser for de konservatives fordelinger af poster i kommunalbestyrelsen. Brautsch har hidtil kun siddet i socialudvalget og kultur og fritidsudvalget, men må som ny spidskandidat indtræde i magistraten, og han skal sikkert også (når han nu tager orlov fra præste-jobbet) være udvalgsformand. Til gengæld vil Bøgh nok blive frataget sine poster.  

Billedet viser Michael Brautsch og den seneste konservative borgmester Simon Aggesen