Prognose: Politisk magtskifte på Frederiksberg

Meningsmålinger skal altid tages med en gran salt og målinger på landsplan til folketingsvalg siger meget lidt om hvad der sker ved et kommende kommunevalg. Alligevel har vi vovet pelsen og med udgangspunkt i meningsmålingerne udarbejdet en prognose for hvorledes et kommunevalg i dag ville ende på Frederiksberg. Oppositionens fremgang på landsplan truer det borgerlige flertal på Frederiksberg. Især de konservative tilbagegang er stor og åbenbart helt stabil. I Altingets månedlige gennemsnit af samtlige opionsmålinger, er de i marts måned nede 5,3 % på landsplan. En halvering af opbakningen til partiet ved Kommunevalget i november 2009. sammenlignet med meningsmålingerne i november 2009.

Med en borgmestereffekt som sidst vil det betyde, at de konservative ville opnå 7 eller 8 mandater hvis der var kommunevalg på Frederiksberg i dag. Det er mindst et mandat mindre en ved prognosen i december.

Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten står tilsammen til 14 mandater, med en fremgang på mindst et mandat til både Socialdemokraterne og Enhedslisten i forhold til sidste kommunevalg. I forhold til vores sidste prognose i december er venstrefløjen gået et mandat frem, men hvor det 14. mandat ender er usikkert. I december forudså vi, at det 13. mandat faldt til Socialdemokraterne. Nu synes Enhedslisten (takket være valgsamarbejdet) tættest på at få det 14. mandat. Socialdemokraterne ser for første gang ud til også at få flere stemmer end de konservative ved et kommunevalg.

De radikale ser fortsat ud til at ville få 2 mandater ved et kommunevalg på Frederiksberg, hvilket er en frem i forhold til sidste valg.  

På den ”blå” borgerlige front er der i målingen kun 9 mandater til deling mellem de Konservative, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Venstre. Venstre får det ene, mens der er usikkert om det vil kunne lykkes for Dansk Folkeparti og Liberal Alliance at få et mandat i kommunalbestyrelsen ved et valg. Næsten alle partier mister ved kommunevalg stemmer til de konservative. Faktisk er det kun Enhedslisten som synes at have det samme stemmetal til folketingsvalg og kommunevalg på Frederiksberg (endda lidt flere til kommunevalget). Men vi har i prognosen forudsat at de nu lykkes Liberal Alliance at få et mandat, især da de må forventes at være en del af det borgerlige valgsamarbejde og derfor får deres mandat billigere end Dansk Folkeparti som sidst stod udenfor det blå valgsamarbejde.  

Nedenstående prognose er som nævnt baseret på gennemsnittet af de landsdækkende prognoser i marts.

Prognose Marts 2011

 

Partier KV 09 Marts 2011
Soc 6 7
RV 1 2
Kons 12 7
SF 4 4
DF 0 0
Venstre 1 1
LA 0 1
Enh 1 3

 

Se den forrige prognose: http://www.frederiksbergnyt.dk/#post16