Meningsmåling: Partiernes mandatfordeling

Resultatet af den politiske meningsmåling viser et flertal til den såkaldte “Grønne Koalition” med 15 mandater mod den borgerlige blå bloks 14 mandater. Samtidigt viser meningsmålingen, at 2 af de partier der fik et mandat i Frederiksberg Kommunalbestyrelse ved valget i 2017, står til ikke at blive genvalgt. Man skal for øvrigt huske, at antallet af medlemmer af Frederiksbergs kommunalbestyrelse udvides fra 25 til 29,

Konservative Folkeparti står i meningsmålingen til at få valgt 12 mandater. Det er en mere end ved sidste valg, men dog ikke flere end i dag, da Liberal Alliances Laura Lindahl har skiftet i perioden til de konservative. Der skal dog ikke meget fremgang til for de konservative får valgt 13 og derved bevarer magten. Bortset fra at Simon Aggesen vil blive genvalgt, er et nok meget usikkert hvem de 12 valgte bliver.

På den borgerlige fløj ser det ud til, at Venstre går lidt frem og fordobler sit mandattal i kommunalbestyrelsen. Venstre på Frederiksberg rammes således ikke ved kommunalvalget af Venstres nedgang på landsplan. Venstres 2. mandat er rimelig sikker, men partiet står ikke inden for de 29 pladser til yderligere fremgang. Efter denne måling får Jan E. Jørgensen således følgeskab af endnu en fra venstre i den kommende kommunalbestyrelse. Hvem det bliver er nok usikkert.

På den borgerlige fløj ser det efter meningsmålingen ud til, at hverken Liberal Alliance, Nye Borgerlige eller Dansk Folkeparti kommer i den kommende kommunalbestyrelse. Tilsammen ville de kunne vinde et mandat, men individuelt i et borgerligt valgforbund med et stort konservativt folkeparti har de næppe nogen chance. Nærmest på et mandat er Liberal Alliance.

Den “Grønne Koalition” ser som nævnt ud til at få 15 mandater og dermed et flertal. Socialdemokratiet ser ud til at gå et mandat frem til 5. Socialdemokratiets går markant frem i de nationale meningsmålinger, men den fremgang slår ikke helt igennem i denne lokale måling. Målingen siger intet om, hvem der bliver valgt fra partierne, men socialdemokratiet får sandsynligvis genvalgt de 4 nuværende medlemmer, mens der vil være spænding om hvor det femte mandat falder. Det kunne være hos Manu Sareen.

Enhedslisten står i målingen til at gå frem med 2, fra 3 til 5 mandater, hvilket dels afspejler en fremgang på landsplan, dels afspejler den øgede opmærksomhed opstillingen af Pelle Dragsted har givet partiet. Fremgangen i målingen på Frederiksberg ser ud til at være større end den, ifølge meningsmålingerne, er på landsplan, hvilket også kan være påvirket af, at Enhedslisten i København også ser ud til at gå frem. Enhedslisten opstiller på partiliste og nummer 5 på listen er partiets nuværende medlem af kommunalbestyrelsen Thyge Enevoldsen. Det er dog ikke sikkert at det blev ham, da partistemmerne (som “styre” valget på partilister) på et tidspunkt slipper op, hvorefter det er de personlige stemmer, der afgør hvem der bliver valgt.

De radikale ser ud til at holde deres 3 mandater i kommunalbestyrelsen, hvilket viser at partiets markante tilbagegang i de nationale målinger ikke slår helt igennem på Frederiksberg. Her kunne det give genvalg til partiets nuværende 3 medlemmer. Det Radikale Venstres 3. mandat ser dog i denne måling ud til at være den “Grønne Koalitions” yderste mandat.

SF ser i målingen ud til at gå frem fra et til to mandater i kommunalbestyrelsen. SF er sammenlignet med november 2017 (ved det sidste kommunalvalg) gået markant frem på landsplan, men det ser ikke ud til at slå fuldt igennem på Frederiksberg. Nummer 2 på SF’s liste er Lotte Kofoed, som sandsynligvis vil blive valgt, men nummer 3 på listen integrationsrådets forkvinde Nurten Akgün kunne også være en mulighed.

I den “grønne Koalition” ser der ikke ud til at være genvalg til Alternativet og deres nuværende medlem af kommunalbestyrelsen Mette Bram, ligesom heller ikke Vaganerne eller det paneuropæiske parti Volt ser ud til at få nogen valgt.

I meningsmålingen var der ikke mange, der sagde de ville stemme på andre partier, lister eller enkelt-kandidater, såsom f.eks. Havenissepartiet eller Frederiksberglisten. Men det skal huskes at meningsmålinger angående kommunalvalg er usikre, så intet kan udelukkes!

Man kan læses mere om meningsmålingen her Fakta om den politiske borgerundersøgelse – Frederiksbergnyt