Venstre går … måske ingen steder

I Lorrys meningsmåling i januar stod Venstre til at få 10 % af stemmerne, hvis der var kommunevalg på Frederiksberg. I Altingets beregning, baseret på en erfaring om, at halvdelen af landstendensen fra sidste kommunevalg til i dag slår igennem lokalt, står Venstre på Frederiksberg til 12,8 %, hvis der var kommunevalg i disse dage. Begge forudsigelser vil resultere i 3 mandater, der dog er på vippen hvis det er de 10 % der viser sig at være rigtigt. Venstre har i dag 1 plads i kommunalbestyrelsen, så det er vel en fremgang, eller …

Problemet er, at i forhold til de næsten samtidige valg til folketing og kommunalbestyrelse i 2005 undervurderer både Altinget og Lorry borgmestereffekten. Venstre har ved de seneste folketingsvalg på Frederiksberg ligger på 15-19 % af stemmerne. Samtidigt har de ligget ret konstant på omkring 5,5 % af stemmerne til kommunevalg. Så der er et stykke vej op til de 10 % der måske giver 3 mandater, afhængig af hvorledes stemmerne falder, især indenfor det borgerlige valgtekniske samarbejde. Her plejer Vestre at gå sammen med de konservative og de radikale.

På den anden side var Venstre sidst kun 606 stemmer fra at få deres 2. plads. Det svarer til ca. 1,2 %. Med den svækkede borgmestereffekt, der må forventes på Frederiksberg, dels fordi borgmesteren ikke længere hedder Mads Lebeck men Jørgen Glenthøj og dels på grund af de konservatives massive tilbagegang på landsplan, må den 2. plads være sikker.

Venstre opstiller først deres kandidater d. 12. marts, men det vil være en meget stor overraskelse, hvis ikke Jan E. Jørgensen igen bliver spidskandidat. Ud over at være Venstres nuværende medlem af kommunalbestyrelsen og formand for kommunens by- og miljøudvalg, blev han ved sidste folketingsvalg valgt ind i folketinget (godt nok på Venstres alleryderste mandat). Hidtil har han ikke kunne skaffe Venstre 2 pladser i kommunalbestyrelsen, men måske denne gang.

Venstre på Frederiksberg har generalforsamling d. 20. februar. Interessant nok så stiller bestyrelsen på dette møde forslag om, at ændre opstillingsformen til kommunevalget, så kandidaterne ikke som sidst opstilles sideordnet, men derimod opstilles på en prioriteret partiliste. Det betyder at partiet har bedre muligheder for at bestemme hvem der bliver valgt. Det overlades ikke til vælgerne.

Vi vurdere at det mest sandsynlige er at Venstre får 2 pladser i den næste kommunalbestyrelse, men har chancer for 3. Hvis de yderste stemmer falder meget uheldigt kan Venstre også blive stpående med en plads. Det er trods alt ikke særligt sandsynligt.