Barfoed skal da bo et sted

I mange år har det være en ”joke” på Frederiksberg, at den letteste måde at få en lejelejlighed på var ved at melde sig ind i Det Konservative Folkeparti. Sagen om Lars Barfoeds lejlighed i Frederiksbergs Boligfonds byggeri har sat det i relief.

Det er lige en sag for formiddagsaviserne. At tænke sig: en konservativ partileder får pludselig (vi nævner ikke årsagen) behov for en lejlighed. Måske kun for en periode, så en lejelejlighed ville være fint. Og det kunne partivennerne på Frederiksberg skaffe, for de konservative har igennem mange år haft formandsposten i Frederiksberg Boligfond. Af tidligere formænd kan nævnes Jens Simonsen, Martin Dahl, Jens Peter Fabricius og nu Alfred Grinderslev. Alle kendte som medlemmer af Det Konservative Folkeparti. Også næstformændene i bestyrelsen plejer at være konservative.

 

Frederiksberg Boligfond ejer 21 udlejningsejendomme på Frederiksberg. De er alle bygget i perioden 1918-1938 bortset fra en nylig tilføjelse i Nimbusparken i 2005. Ejendommene har lejligheder i alle størrelser og priser. Lige fra 46 m2 i Lineagården til 2.400 kr. om måneden til 172 m2 i to etager i Firkløveren til 17.000 kr. om måneden.

 

Frederiksberg Boligfond siger selv, at dets formål er, ”i samarbejde med Frederiksberg Kommune, at drive fondens ejendomme, således at ejendommene udnyttes bedst muligt i funktionel henseende, at der tilvejebringes den bedst mulige brugsøkonomi, og at der efter aftale udarbejdes retningslinjer om kommunens anvisning til en del af boligerne. Endvidere skal fonden søge at fremme boligkulturelle og boligproduktive formål i Frederiksberg Kommune, herunder deltage i projekter vedrørende byfornyelses-, boligforbedrings-, ældrebolig- og ungdomsboligudvikling eller lignende sociale formål”. Fondens lejligheder administreres af PrivatBo som Boligfonden ejer en stor andel af.

Problemet i sagen er, at Lars Barfoed har fået lejligheden uden om den sædvanlige fremgangsmåde. Det er en ny renoveret dyr lejlighed, der er for dyr for de fleste, der står på venteliste til en lejlighed i Boligfondens ejendomme. Når ingen på ventelisten er interesseret slås en lejlighed (normalt) op på PrivatBo’s hjemmeside, hvor enhver så kan reagere og søge på lejligheden. Er man den første der gør det, får man lov til at leje den. En meget ærlig medarbejder i PrivatBo har afsløret, at denne konkrete lejlighed aldrig var slået op på hjemmesiden.

En stor sag? Næppe, men en sag for formiddagsbladende for det er jo en form for nepotisme. Og så viser den, at det sikkert er en fordel at være medlem af de konservative, hvis man gerne vil have en lejlighed på Frederiksberg.