Vedr. Metrobyggeriet på Frederiksberg Allé / Platanvej

Til Borgmesteren! Vi henvender os som borgere i Frederiksberg kommune og som ”Metrobyggeriramte” i vores bolig.

Vi har naturligvis med stor interesse fulgt de seneste tids skriverier i pressen samt nyheder på tv omkring Metrobyggeriet og støjgenerne forbundet med det.

Det skal måske her lige indskydes, at vores ejendom ligger omgivet af byggepladsen, så vi har støjen stort set fra alle sider i vores lejlighed.

Vi vækkes kl. 7 om morgenen af maskiner, som borer og larmer i voldsom grad.

Boremaskinerne er ofte så tæt på, at vi faktisk bare kan række en hånd ud og berøre dem!

Disse støjgener fortsætter så til kl. 18 om aftenen, når der ikke lige kommer en beklagelse fra entreprenøren om, at man desværre er nødt til at fortsætte en til to timer mere.

Dette er uden for tilladelsen til den udvidede arbejdstid!!

Vi har en dag en måling på 112 db om eftermiddagen.

Det medfører bl.a. at vi ikke kan invitere nogen mennesker ind i vores lejlighed i dagtimerne, da man ikke kan føre en almindelig samtale – og nu snart heller ikke i aftentimerne, når arbejdstiden bliver udvidet til kl. 22. Vi har forsøgt!!

Altså bliver vores sociale liv også smadret!

Vi kan ikke opholde os på vores altan på sommerdage, da støjen gør det uudholdeligt!!

Dertil kommer de betonstykker, som ryger ind på altanen og på vores havemøbler.

Man hører gang på gang fra de ansvarlige, at et så stort byggeri vil genere naboerne, og det beklager man da, men vi tvivler på, at nogen af beslutningstagerne helt er klar over, hvor stort et indgreb det er i vores daglige liv!

Det er af flere eksperter blevet slået fast, at mennesker, som udsættes for støjgener som de her nævnte, kan udvikle fysiske og psykiske symptomer.

Dette gør dog tilsyneladende ikke det store indtryk på politikere og andre i Metroselskabet.

Vi er dødtrætte af at høre om sammenligningen med at bygge en Storebæltsbro, og at man jo så må forstå, at det jo derfor i nogle år vil forstyrre nogle tusinde menneskers liv og søvn.

Det er en klichéagtig og arrogant form for argumentation!

Dertil kommer truslen om forlængelse af byggeriet med fordyrelse til følge.

Er der her i virkeligheden tale om at kommunerne fra starten har accepteret en kontrakt, der tillader aften – og natarbejde og som desuden tillader at udbyderen kan udsende ekstraregninger?

Forsinkelser i byggeprojekter udløser normalt bøder og ikke meromkostninger.

Er der her serveret et økonomisk tag selv bord for leverandøren?

Vi vil vædde på, at ikke en af beslutningstagerne vedrørende Metrobyggeriet bor tæt på en af byggepladserne.

Vi vil gerne formidle en form for boligbytte, således at disse beslutningstagere kan bytte bolig i en uge og derved bo tæt på byggeriet og opleve støjen i hverdagen i en hel uge – gerne efter at den udvidede arbejdstid er trådt i kraft.

Nu er det så i København lykkedes nogle beboerforeninger at få prøvet tilladelsen til de udvidede arbejdstider i Natur – og Miljøklagenævnet, hvilket Metroselskabet og Københavns kommune respekterer og derfor standser de udvidede arbejdstider nogle steder.

Men så demokratisk fungerer tingene ikke på Frederiksberg!!

Her er borgerne blevet afskåret fra at klage – og i den forbindelse kommer Jan E. Jørgensen (V) med den arrogante udtalelse, at det er bedre at politikerne træffer fornuftige beslutninger for borgerne.

Dermed giver Jan E. Jørgensen udtryk for, at man ikke behøver dialog og borgerinddragelse, for borgerne forstår nok ikke fornuften i det, så derfor må man fratage dem klageadgang og handle hen over hovedet på dem.

Det er der åbenbart et flertal i kommunalbestyrelsen, der er enig i, siden man har vedtaget tilladelse til udvidet arbejdstid på ovennævnte vilkår.

Og så har man vist for resten også lige glemt i orienteringsskrivelsen at fortælle de ramte naboer på Frederiksberg om den manglende mulighed for klage.

Den kommer blot frem nu, hvor det er blevet aktuelt i Københavns kommune.

Det giver jo unægtelig stof til eftertanke, og når vi nu om ca. 3 måneder har valg til kommunalbestyrelsen, hvor vi skal overveje, hvem vi ønsker, skal styre vores kommune – hvordan og efter hvilke principper?

Men det er da i det mindste rart at vide, hvor Jan E. Jørgensen og Venstre står, når det gælder respekt for borgernes meninger og ve og vel.

Måske skal man undersøge de øvrige partiers holdning til dialog med borgere og respekt for klagesystemer, inden man sætter krydset d. 19. november

Med venlig hilsen

Lis Sjøholm og Henrik Nielsen

Platanvej 5, lejl. 94

1810 Frederiksberg C