De konservative tabte konstitueringen

Kommunalbestyrelsen
har nu konstitueret sig. Udvalgsposterne i de 9 udvalg er blevet fordelt og de
8 formænd for udvalgene der skal vælges, er blevet valgt. I det 9. udvalg,
magistraten, er borgmesteren født formand. Konstitueringen kan kun beskrives
som et nederlag for de konservative. Før valget havde de konservative 6 af de 8
formandsposter. Venstre havde en (teknik og miljøudvalget) og De Radikale
ligeledes en (kultur og fritid). Efter valget har de konservative måtte afgive
3 formandsposter.

Det er meget overraskende at de konservative har givet hele 5 formandsposter til de 3 andre borgerlige partier, der var med i det borgerlige valgforbund. Det svarer præcis til det antal medlemmer de tre partier fik valgt ind i kommunalbestyrelsen. Både Venstre og Det Radikale Venstre fik 2 formandsposter, mens Liberal Alliance fik en. Det var åbenbart prisen for at de konservative Jørgen Glenthøj kunne fortsætte som borgmester. Formandsposterne er politisk vigtige, fordi det i princippet er formanden der styrer udvalgene. Men hvad der er lige så vigtigt er, at der er tale om et tab af høje formandshonorarer.

De konservative mistede således Stig Ellings formandspost i arbejdsmarkedsudvalget (årsvederlag: 165.188 kr.) til Laura Lindahl fra Liberal Alliance, Pernille Høxbros formandspost i børneudvalget (206.485 kr) som blev overtaget af Karsten Lauritsen fra de radikale og de mistede Margit Ørsteds formandspost i undervisningsudvalget (206.485 kr) til Venstres Malene Barkhus. Både Pernille Høxbro og Margit Ørsted blev dog personligt kompenseret med nye formandsposter i mindre udvalg.

Den politiske tradition for blokpolitik på Frederiksberg betyder, at Socialdemokraterne med 4 mandater ikke får nogen formandsposter. Heller ikke kommunalbestyrelsens 3. største parti Enhedslisten med 3 medlemmer får nogen.