Simon-Flat 4: Får det politiske konsekvenser?

En af årsagerne til at sagen om Simon Aggesens lejlighed har skabt så megen opmærksomhed er sikkert, at de konservative ved sidste kommunalvalg var tæt på at miste magten på Frederiksberg. En magt som de har haft siden 1909. Frederiksberg er en af en håndfuld konservative bastioner og at miste en af dem kan være katastrofalt for partiet. De borgerlige vandt Frederiksberg med kun 170 stemmer. De konservative må derfor også på landsplan grue lidt for konsekvenserne af sagen, men de konservatives ledes Pape vil ikke udtale sig.

De lokale politikere fra andre partier er også overraskende tavse. De kræver en undersøgelse og kun Enhedslisten har været lidt mere kritisk og har udtalt at det ligner boligspekulation. Oppositionen reaktion er måske en konsekvens af, at de ikke ønsker at blive beskyldt for at drive hetz mod Simon Aggesen. Det overlader de (trygt) til landets aviser.

Men der er næppe nogen tvivl om, at de gnider sig i hænderne og håber at sagen flytter mindst 100 stemmer ved kommunalvalget i november 2021. Det gælder sikkert også venstres lokale leder Jan E. Jørgensen, der da også har været ude og støtte kravet om en undersøgelse. Venstre stå stærkt til Folketingsvalg på Frederiksberg og så gerne en tilsvarende opbakning til kommunalvalget. Jan E. Jørgensen har heller ikke været ude at støtte Simon Aggesen. Det har til gengæld Liberalt Alliances Laura Lindahl, som dog også har meddelt hun ikke genopstiller.

Intern i det konservative folkeparti på Frederiksberg har der ikke været nogen offentlig kritik. Flere af de lokale medlemmer af byrådet, har tværtimod på de sociale medier været ude og støtte borgmesteren og forsøgt at feje kritikken af bordet som misundelse og hetz fra oppositionen, især Enhedslisten. Det samme har flere borgere i kommunen, men efterhånden som kritikken i dagspressen har taget til, og især da Berlingske Tidende sluttede sig til koret, faldt antallet af støttetilkendegivelser til Simon Aggesen også markant. Overskriften på lederen i Berlingske: ”Simon Aggesen er ikke den rette borgmester for Frederiksberg” har sikkert skabt uro i de borgerlige kredse på Frederiksberg.

Men trods den massive kritik, især af Simon Aggesens moral, så er der ikke umiddelbart tegn på, at det foranlediger et skift på borgmesterposten. Der er heller ikke umiddelbart nogen kronprins. De 2 mest indflydelsesrige konservative i den konservative gruppe, Nikolaj Bøgh og Flemming Brank, fik begge dårlige personlige valg ved valget i 2017, og har selv deres sager at kæmpe med. Bøgh i periferien af Morten Messerschmidt’s EU-sag og Flemming Brank i sagen om Frederiksberg Boligfonds salg af boliger til Blackstone. Det er derfor svært at se en Plan B for de konservative på Frederiksberg.

Hvis ikke Ombudsmanden finder noget grelt (hvad ingen rigtigt forventer) så bliver konsekvensen nok, at Simon Aggesen ridder stormen af, og så bliver det spændende at se om partiets møgsager koster magten. Et godt bud er, at det gør det – måske, men det bliver spændende at se Danske Spils ods for at de konservative beholder magten på Frederiksberg.