Enhedslisten går frem

Enhedslisten kan næsten ikke andet end gå frem ved det kommende kommunalvalg på Frederiksberg i november 2013. Ved det sidste kommunalvalg i 2009 var tilslutningen til Enhedslisten hel i bund med meningsmålinger på 2,2 % på landsplan. Ved kommunalvalget fik Enhedslisten alligevel 6,3 % af stemmerne på Frederiksberg og var kun 132 stemmer for at få 2 mandater. Derfor repræsenteres partiet i øjeblikket kun af Thyge Enevoldsen i kommunalbestyrelsen.

Ved folketingsvalget i 2011 fik Ø 6,7 % på landsplan og 12,0 % af stemmerne på Frederiksberg. I øjeblikket (marts 2013) står Enhedslisten i meningsmålinger til lidt under 12 % på landsplan, mens målingerne for Frederiksberg og København tyder på at Enhedslisten på Frederiksberg ville få mellem 11 og 15 % af stemmerne, svarende til 3 pladser i kommunalbestyrelsen, hvis der var valg i dag.

Meningsmålinger på kommuneplan er vanskelige og derfor er der stor usikkerhed ved de målinger der er foretagetLorry’s måling gav således kun 8 % til Enhedslisten, men det virker klart undervurderet. Altinget’s beregnede vurdering gav til gengæld Ø 16,2 % af stemmerne på Frederiksberg. Det er nok overdrevet. Hvis den tendens Gallups måling i København også gælder Frederiksberg vil Ø stå til 15,6 %. Kort sagt er det lidt vanskeligt at forudsige resultatet for Enhedslisten.

Partiet har endnu ikke offentliggjort deres kandidatliste, det plejer de først at gøre tættere på valget. Det forventes at Thyge Enevoldsen og Mette Bang Larsen, der tidligere har siddet 4 år i kommunalbestyrelsen, vil være partiets spidskandidater. Da Ø plejer at opstille på en prioriteret liste, vil det også betyde, at de bliver valgt. Men som sagt vurdere vi at partiet får 3 pladser i den kommende kommunalbestyrelse. Hvis de er meget uheldige med hvorledes stemmerne konkret falder indenfor venstrefløjens valgforbund kan de risikere kun at få 2. Men vi tror mest på 3.