Frivillige skal overtage kommunale opgaver

Frederiksberg kommune er ved at færdiggøre en frivillighedsstrategi med klar fokus på hvor frivillige kan overtage kommunale opgaver så kommunen kan spare penge. Frivillige kan ”gennem aktivt medborgerskab supplere og spille sammen med de (velfærds)opgaver, som kommunen leverer i dag. Ved at løse opgaverne på nye måder kan (der) frigøres kommunale ressourcer i en tid med udsigt til stadig mere snævre økonomiske rammer.”

Høringssvarerne fra Ældrerådet, Handicaprådet og medarbejdersiden i Hovedsamarbejdsudvalget i kommunen viser tydeligt at der er udbredt bekymring over at flertallet i kommunen lægger op til en spare øvelse, hvor fagligt ansatte erstattes af frivillige. Spørgsmålet er om besværgelser som “Frivillige skal ikke overtage arbejde fra professionelle” som SF foreslår indarbejdet i vedtagelsen, reelt ændre på indholdet som det fremgår af ovenstående citat.

Svaret på medarbejdernes kritik er også meget sigende:.

Medarbejdersiden:

”Kritisk at man laver en strategi med besparelsesøjemed. Foreslår at udelade afsnit ”Frivillig engagement som et ressourcepotentiale” og i stedet fokusere på at brug af frivillige giver en serviceforbedring og at folk skal være frivillige af lyst.”

Forvaltningens svar:

”Afsnittet er omformuleret, men pointen bibeholdt, da ressourceaspektet ikke kan udelades.”

Kilde: http://www.frederiksberg.dk/~/media/eDoc/1/8/4/1842765-1873021-12-pdf.ashx