Grundskylden – Kampen om villaejernes stemmer

På Kommunalbestyrelsens møde d. 27/5 stillede 2 konservative medlemmer forslag om, ” at forvaltningen undersøger muligheden for at lette beskatningen af vore borgere fra budget 2014. Det gælder en mulig sænkning af grundskyldspromillen og/eller den kommunale skat – uden at påvirke kommunens serviceniveau.” De konservative blander sig dermed ind i kampen om villaejernes stemmer.

Grundskylden er den skat man betaler for værdien af ens grund. Den skal være på mellem 16 og 34 promille af grundværdien om året. Der har igennem flere år været lagt loft på stigningen i grundskylden, således at de fleste i dag reelt betaler mindre end den seneste ejendomsvurdering af grunden egentligt krævede. Stigningstakten er hvert år blevet fastlagt i forhandlinger mellem Regeringen og Kommunernes Landsforening. Efter parternes seneste aftale må grundskylden i 2014 stige med 6,3 %. Sammenholdt med at grundvurderingerne ved ejendomsvurderingerne i 2012 steg med 70 % på Frederiksberg, vil det altså (med den nuværende stigningstakt) tage 12 år før stigningerne i grundværdierne slår fuldt igennem i skatten.

På Frederiksberg er grundskylden sat til 27 promille, mens den f.eks er 34 promille i København. Den Danske Bank har beregnet at stigningen på 6,3 % for en gennemsnitsvilla på Frederiksberg vil medføre en stigning i grundskylden på 2.676 kr i 2014, svarende til 223 kr om måneden. Stigningen tilfalder dog ikke kommunekassen, da staten reducerer bloktilskuddet til kommunen i samme omfang.

Liberal Alliance og Venstre har allerede været ude og kræve grundskyldspromillen nedsat, for at kompensere villaejerne for stigningen i grundskylden og nu melder de konservative sig også på banen.

Det er en kamp om stemmerne hos de lidt over 1000 parcelhuse og 500 rækkehuse der er i kommunen. Stigningen i grundskylden rammer også ejer-, andels- og udlejningslejligheder, men kun marginalt da grundværdien her kun udgør en beskeden del af den enkelte ejer, andelshaver eller lejers udgifter.