Ny frivillighedsstrategi – for at spare penge?

Strategien kritiseres for at være et spareforslag ikke kun af oppositionen i Kommunalbestyrelsen (Enhedslisten) men også af flere frivillige organisationer.

Frederiksberg Kommunalbestyrelse har nu med 24 stemmer mod en (Thyge Enevoldsen) vedtaget en ny Frivillighedsstrategi. Strategien har som mål at 1. udbrede frivilligheden på Frederiksberg, 2. skabe klare rammer for den frivillige indsats, 3. gøre det nemt at være frivillig på Frederiksberg og 4. synliggøre og anerkende den frivillige indsats.

Med frivillighedsstrategien lægges op til nye muligheder for at gøre tingene på i kommunen med øget borgerinddragelse. I forbindelse med eksempelvis redefineringen af velfærdsopgaver kan der fx tænkes at være opgaver, som gennem øget inddragelse af civilsamfundet vil muliggøre en forbedret service overfor borgeren gennem øget borgerinddragelse herunder af frivillige. Det er hensigten med strategien at åbne op for nye måder at løse opgaver på, herunder nye opgaver, til gavn for såvel ansatte som borgere, som der står i indstillingen.

Thyge Enevoldsen (Enhedslisten) stemte imod fordi han opfattede stategien som et besparelsesforslag som har til hensigt at erstatte professionelle med frivillige. Oprindeligt fremgik det tydeligt af flertallets beslutninger, men i sidste øjeblik fjernede flertallet henvisningen til den ønskede besparelse på 4 mio. kr.

Den mest markante kritik kom fra Frederiksberg Idrætsunion (FIU) som i deres høringssvar skrev:

”At kommunen bakker op om frivillighed generelt, turde være evident. Læser man derimod mellem linierne, signaleres det, at den væsentligste årsag til kommunens anstrengelser på området er, at frivillighed er synonymt med gratis arbejdskraft. Nok ikke tilsigtet, men ikke desto mindre mangler der helt konkret beskrivelsen af, hvorfor det er så vigtigt at jeg som borger, skal overveje at blive frivillig i en eller sammenhæng, ud over at kommunen ”tjener på engagementet”. Husk at frivillighed er et produkt der gerne må sælges til tvivlerne, eller dem der endnu ikke har tænkt i frivillighedens baner.

Den ærlige udgave af lysten til at formulere en strategi på området er vel rettelig, at kommunen i årene fremover får hårdt brug for, at jeg selv tørrer min gamle mor i røven, for pengene bliver nemlig færre i den kommunale kasse, bl.a. fordi der bliver færre deltagere i den arbejdsstyrke der betaler skat og dermed er med til at finansiere kommunens udgifter, specielt på sundheds- og socialområdet.”