Så er der et år til kommunalvalget

Det næste kommunalvalg afholdes d. 21. november 2017. Der er ikke gennemført nogen meningsmåling på Frederiksberg, af hvad vælgerne ville stemme, hvis der var kommunalvalg i dag. Men hvis man sammenligner de landsdækkende meningsmålinger fra her i midten af november 2016 med de tilsvarende målinger i november 2013, hvor der var kommunalvalg, og beregner hvilken konsekvens partiernes landstal ville få på et kommunalvalg, vil resultatet målt i antal pladser i kommunalbestyrelsen se ud som angivet neden for, hvor de mest sandsynlige antal står først (og det sidste valgs resultat i parentes). Der er kommet 2 nye partier til siden sidste kommunalvalg: Det er D (Nye Borgerlige) og Å (Alternativet).

Bemærk at disse tal altså kun viser, hvorledes landstendensen siden sidste valg vil påvirke resultatet på Frederiksberg:

A: 5-4 (4)

B: 2–1 (2)

C: 8-7 (10)

D: 0 – 1 (-)

F: 2-1 (2)

I: 2-1 (1)

O: 0 -1 (1)

V: 2 – 3 (2)

Ø: 2-3 (3)

Å: 2-1 (-)

Umiddelbart er der ingen tegn på et ”politisk magtskifte” på Frederiksberg. Alternativet forrykker dog nok balancen en anelse til fordel for oppositionen, således at den nuværende fordeling på 16 – 9 kan ændres til 14 – 11. Intern i den borgerlige gruppe sker der måske en styrkelse af Liberalt alliance på bekostning af de konservative.

Noget af det mest spændende ved det kommende kommunalvalg er om de konservative stadig kan opretholde den borgmestereffekt, der ved det sidste valg gav dem mindst 4 ekstra pladser i kommunalbestyrelsen sammenlignet med, hvor mange stemmer partiet fik ved regionrådsvalget, som blev afhold samme dag i november 2013. De partier der dengang mistede stemmer til ”borgmesteren” var Venstre og Socialdemokratiet. Begge partier mistede, hvad der svarer til ca. 1,5 plads i kommunalbestyrelsen.