KV17: Har ”Nye borgerlige” eller andre lister en chance?

Reglerne for at opstille til kommunalvalg er ret lempelige. Det kræver blot 50 stillere. Det er straks vanskeligere at blive valgt, for det kræver ca. 4 % af de afgivne stemmer. Ved valget i 2013 krævede det yderste mandat f.eks. 2181 stemmer (3,8 %).

De lempelige vilkår betyder, at der altid er nogle smålister der opstiller. I 2013 var der 2 (Frederiksberg Borgerliste og Hjertepartiet), ved kommunalvalget i 2009 stillede hele 5 smålister op. Normalt får de kun få stemmer: I 2013 fik Hjertepartiet flest med 121 og i 2009 var det Nihilistisk Folkeparti med 120 stemmer.

Ved det kommende kommunalvalg til november (KV17) forventes det at 4-5 lister opstiller, men det vides først sikkert når fristen for indlevering af kandidatlister udløber tirsdag den. 3. oktober kl. 12. De lister der ventes vil opstille er:

Nye Borgerlige, der er opstillingsberettiget til næste folketingsvalg og gerne vil forberede det ved at stille op i flest mulig kommuner. Partiet har meddelt, at de stiller op på Frederiksberg og har også på deres facebook side skrevet, at mindst 2 har meldt sig som kandidater. Partiet kombinerer borgerlige og liberale synspunkter med Dansk Folkepartis syn på indvandrere og flygtninge, Partiet er også modstandere af EU. De forventes at tage (borgerlige) stemmer fra Dansk Folkeparti, samt stemmer fra både de konservative og Liberal Alliance. Det sker sikkert også på Frederiksberg, men næppe nok til at partiet når op i nærheden af de 4 %. Den lokale formand (den 3. i rækken allerede) hedder Karsten Larsen, som synes at have rødder i Liberalt Alliance og Retsforbundet. I Hovedstaden har en af partiets aktive medlemmer tidligere i 2009 været opstillet for Liberalt Alliance på Frederiksberg (Olaf Zinck). Af andre lokalt kendte kan nævnes, at Lars Hedegaard har meldt sig ind i Nye Borgerlige. Det vides endnu ikke, hvem der stiller op for partiet.

Siden valget i 2013 har der være uro i Dansk Folkepartis afdeling på Frederiksberg, hvor der opstod utilfredshed med partiets indvalgte medlems (Jens Tørnings) støtte til flertallets nedskæringer på ældreområdet. Først trak 1. suppleanten Jette Dali Plesner sig og dannede sin egen forening, som nu hedder Frederiksberg Aktivisterne. Dernæst gik 2. suppleanten og formanden for lokalafdelingen Michael Larsen og også han dannede sig egen liste kaldet Frederiksberg Listen. Michael Larsen har sagt, at Frederiksberg Listen opstiller til kommunalvalget. Jette Dali har sagt hun overvejer. Det er værd at bemærke, at selv om de 2 nye lister dele nogle af Nye Borgerliges holdninger til indvandrere og flygtninge, så er deres holdninger til ældrepolitik og andre sociale områder helt anderledes.

Ifølge Frits Degner, der er forpersonen i Frederiksberg Borgerliste, stiller listen op igen. Også denne liste ligger i det politiske felt med kritik af indvandring og flygtninge og en kritik af kommunale nedskæringer på det sociale område. Ved sidste valg fik listen 112 stemmer. Listen indgik dengang i det borgerlige valgforbund og bidrog således til dette valgforbunds 15 mandater.

Og så er der Frederiksbergsk Folkeparti (FF), som de færreste nok har hørt om. Med slogans som ”Til Jyderne på Frederiksberg – Mojn, og god tur hjem!” ligget partiet nok i Jacob Haugaard enden af dansk politik, om end de nok er en anelse mere politisk ukorrekte. FF flirter med at stille op til KV17.

Der kan som nævnt opstilles lister frem til den 3. oktober, og der er stadig mulighed for at flere lister stiller op, f.eks. yderliggående lister på venstre- eller højrefløjen. Det kunne være partiet ”Stram kurs” der er en udbrydergruppe fra Nye Borgerlige.

Det bliver også interessant at se, om disse smålister optages i de valgtekniske samarbejder, der kendetegner blokpolitikken på Frederiksberg. Normalt forsøger de konservative at få alle med i deres valgforbund.