KV17: Valgforbundene med små lister afgjorde valget

Uden de valgtekniske samarbejder med de små lister ville det såkaldte ”Grønne samarbejde” (A,B,F,Ø og Å) have vundet kommunalvalget med 87 stemmer over en ”ren” blå blok bestående af C, I, O og V.

Men man kan ikke være sikker på at alle vælgere, der stemte på de små lister, ville have gjort det hvis de ikke var sikret, at i tilfælde af at f.eks Nye Borgerlige ikke blev valgt ind, så gik stemmerne til de andre partier i den blå blok.

Nu gik blå blok som bekendt af med sejren med 172 stemmer. Men hvem vandt egentlig på de valgtekniske samarbejder?

De konservative fik det yderste mandat i kommunalbestyrelsen, og der er som oftest de største partier der vinder på valgtekniske samarbejder. I blå blok ville Venstre og Liberal Alliance ikke have fået noget ud af at lave deres eget samarbejde. De skulle have DF med for at de samlet tog et mandat fra de konservative, og så ville det have resulteret i at blå blok samlet havde tabt et mandat og oppositionen havde vundet valget.

I rød blok ville SF have vundet et mandat hvis det store valgsamarbejde var blevet delt i 2, og FØÅ var gået sammen for sig. SF ville så tage et mandat fra de radikale.

For øvrigt ville et 26. mandat være tilfaldet Socialdemokratiet og et 27. Venstre.